LİSANS ÜSTÜ REHBERİ
LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARA BAŞVURU ŞARTLARI VE BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİMadde 3- Lisansüstü programlara alınacak öğrenci kontenjan ve koşulları; EABD/EASD başkanlığının teklifi, EK kararı ve Senatonun onayı ile belirlenerek, eğitim-öğretim yılı başından önce ilan edilir. Bu ilanda başvuru tarihleri, başvuru koşulları ve kontenjanları yer alır.a) Tezli Yüksek Lisans Programına Başvurabilmek İçin Adayların,
- İlgili EABD tarafından uygun görülen ve EYK tarafından kabul edilen bir lisans diplomasına sahip olması,
- ALES’den başvurduğu programın ilan edilen puan türünden en az “55” puan alması,
Tezli yüksek lisans programına öğrenci kabulünde başarı değerlendirme notu:Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri Enstitüsünde:
- ALES notunun %50’si,
- Lisans mezuniyet notunun %30’u,
- Yazılı sınav notunun %20’si dikkate alınarak belirlenir.
- Yazılı sınav jürileri, ilan edilen her program için EABD başkanlığı tarafından teklif edilen “yedi” öğretim üyesi arasından, EYK tarafından “üç” asıl, “iki” yedek olmak üzere belirlenir. Programa başvuran adaylara yazılı sınav EABD tarafından yapılır. Yazılı sınava girmeyen adaylar başarısız sayılır.
- Tezli yüksek lisans programına başvuran adaylar arasında yukarıda belirtilen başarı değerlendirme notuna göre sıralama yapılır. İlan edilen kontenjan sayısı kadar aday, kesin kayıt yaptırmaları için enstitü internet sayfasında ilan edilir. Asıl listede yer alan adaylardan kayıt yaptırmayanların yerine ilan edilen gün ve saatte yedek listeden kontenjan tamamlanana kadar, başarı sıralamasına göre kayıt alınır.
b) Tezsiz Yüksek Lisans Programına Başvurabilmek İçin Adayların,
- İlgili EABD/EASD tarafından uygun görülen ve EYK tarafından kabul edilen bir lisans diplomasına sahip olmak.
Tezsiz yüksek lisans programına öğrenci kabulünde başarı değerlendirme notu: - ALES notunun %30’u,
- Lisans mezuniyet notunun %70’i dikkate alınarak belirlenir.
- ALES puanı başvuru koşulu olarak aranmamakta olup, ancak; Tezsiz yüksek lisans programına başvuran adayların başarı sıralaması yukarıda belirtilen değerlendirme oranlarına göre sıralanır. İlan edilen kontenjan sayısı kadar aday, kesin kayıt yaptırmaları için enstitü internet sayfasında ilan edilir. Asıl listeden kontenjan dolmadığı takdirde ilan edilen gün ve saatte yedek listeden başarı sıralamasına göre kayıt alınır.
c) Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans Programına Başvurabilmek İçin Adayların,
- İlgili EABD/EASD tarafından uygun görülen ve EYK tarafından kabul edilen bir lisans diplomasına sahip olmak.
Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans programına öğrenci kabulünde başarı değerlendirme notu: - ALES notunun %30’si,
- Lisans mezuniyet notunun %70’si dikkate alınarak belirlenir.
b) ALES puanı başvuru koşulu olarak aranmamakta olup ancak; Uzaktan Eğitim Tezsiz yüksek lisans programına başvuran adayların başarı sıralaması yukarıda belirtilen değerlendirme oranlarına göre sıralanır. İlan edilen kontenjan sayısı kadar aday, kesin kayıt yaptırmaları için enstitü internet sayfasında ilan edilir. Asıl listeden kontenjan dolmadığı takdirde ilan edilen gün ve saatte yedek listeden başarı sıralamasına göre kayıt alınır.d) Doktora Programına Başvurabilmek İçin Adayların,
- İlgili EABD tarafından uygun görülen ve EYK tarafından kabul edilen bir yüksek lisans diplomasına sahip olması,
- ALES’ten başvurduğu programın türünde en az “65” puan alması.
- ÜDS’den en az “55” puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavından bu puan muadili bir puan alması gerekir.
Doktora programına öğrenci kabulünde, başarı değerlendirme notu: - ALES notunun %50’si,
- Yüksek lisans mezuniyet notunun %30’u,
- Bilimsel Değerlendirme Sınavının %20’si dikkate alınarak belirlenir.
- Bilimsel değerlendirme sınav notu, yazılı puanının ’u ile sözlü puanının ’u dikkate alınarak hesaplanır. Bilimsel değerlendirme sonuçları YÖK’ün çevirim tablosuna göre “dörtlük” sisteme dönüştürülür.
- Bilimsel değerlendirme sınav jürileri: ilan edilen her program için EABD başkanlığı tarafından teklif edilen “yedi” öğretim üyesi arasından EYK tarafından seçilen “üç” asıl, “iki” yedek üyeden oluşur.
- İlgili EABD başkanlığınca yapılacak bilimsel değerlendirme sınavından (yazılı/sözlü) birine girmeyen aday başarısız sayılır.
- Doktora programına başvuran adayların başarı değerlendirme notu, yukarıda belirtilen değerlendirme kriterleri doğrultusunda en az “2.75”tir. “2.75” ve üzerinde başarı değerlendirme puanına sahip olan adaylar sıralanır. İlan edilen kontenjan dâhilinde belirlenen asıl listedeki adaylar kesin kayıt yaptırmaları için enstitü internet sayfasında ilan edilir. Asıl listede yer alan adaylardan kayıt yaptırmayanların yerine ilan edilen gün ve saatte yedek listeden kontenjan tamamlanana kadar, başarı sıralamasına göre kayıt alınır.
e) Başvurularda Üniversitelerarası Kurul tarafından muadil olarak kabul edilen sınav puanları (ALES ve ÜDS hariç) YÖK’ün belirlediği çevirim tablolarına göre hesaplanarak değerlendirmeye alınır.f) Başvurularda mezuniyet notu (eğitimi süresince üniversitesinin kullandığı not sistemi) “4”lük sistemin haricinde ise adayın mezuniyet notu YÖK’ün belirlediği not çevirim tablosuna göre hesaplanarak değerlendirmeye alınır. g) Lisansüstü programlara başvuran adayların başvuru puanlarının denkliği halinde sırasıyla, ALES puanı, mezuniyet notu ve bilimsel değerlendirme sınav puanına bakılır.Bilimsel Hazırlık Programına Öğrenci KabulüMadde 4-a) Adayların eksiklerini gidermek amacıyla ilgili EABD/EASD tarafından bilimsel hazırlık programı açılabilir. Bilimsel hazırlık programında alınacak olan dersler ve toplam kredi miktarı ilgili EABD/EASD tarafından belirlenir. Bilimsel hazırlık programında alınması gereken zorunlu dersler;
- Sosyal Bilimler ve Eğitim Bilimleri Enstitüsünde: Yüksek lisans programları için lisans programlarından, doktora programları için lisans ve yüksek lisans programlarından alınır.
b) Bilimsel Hazırlık Programında alınan dersler ilgili lisansüstü programı tamamlamak için gerekli görülen derslerin yerine geçemez.c) Bilimsel Hazırlık Programında alınan dersler, mezuniyet not belgesinde görülür. Ancak, kayıtlı olunan lisansüstü programdaki ağırlıklı not ortalamasına katılmaz.d) Bilimsel Hazırlık Programına alınan öğrenci; programı başarı ile tamamlamadan yüksek lisans veya doktora dersi alamaz.e) Bilimsel hazırlık programı ile ilgili devam, ders sınavları, ders notları, derslerden başarılı sayılma koşulları, ders tekrarı gibi konularda öğrenim gördüğü ilgili programın esasları uygulanır.f) Öğrenci, bilimsel hazırlık süresi içerisinde SAÜ bünyesinde açılmayan dersleri EABD/EASD önerisi ve EYK kararı ile başka üniversitelerden alabilir.g) Bilimsel hazırlık programında alınacak olan dersler ve toplam kredi miktarı ilgili EABD/EASD tarafından bölüm kurulu kararı ile önerilir ve EYK kararı ile onaylanır.h) Bilimsel hazırlıkta geçirilecek süre bir takvim yılı olup, bu sürenin dışında geçirilecek süreler azami öğrenim süresine dahil edilir.Özel Öğrenci KabulüMadde 5- Özel öğrenci kontenjanı, tezli yüksek lisans ve doktora programları için her yarıyıl iki öğrenci ile sınırlıdır. Özel öğrenci başvuruları başvuru takviminde belirlenen süre içinde alınır.a) Özel Öğrenci Olarak Kabul Edilebilmek İçin,
- Yüksek lisans için; İlgili EABD/EASD tarafından uygun görülen ve EYK tarafından kabul edilen bir lisans diplomasına sahip olmak,
- Doktora için; İlgili EABD/EASD tarafından uygun görülen ve EYK tarafından kabul edilen bir yüksek lisans diplomasına sahip olmak,
- ALES belgesine sahip olmak,
b) Özel öğrencilik statüsü dört yarıyıldan fazla süremez ve kayıt yenileyip yenilemediğine bakılmaksızın dördüncü yarıyıl sonunda özel öğrencilik statüsü sona erer. Bu statüde ders alan öğrenciler öğrencilik haklarından yararlanamaz (öğrenci kimliği verilmez, askerlik işlemleri yürütülmez). Kayıtlı özel öğrenciler sonraki dönemlerde katkı payı ve öğrenim giderini ödemek kaydıyla sadece ders kaydı yaptırırlar. Bu öğrenciler bir yarıyılda en fazla 18 AKTS kredilik derse kayıt yaptırabilirler. Özel öğrenci statüsü ile ilgili devam, ders sınavları, ders notları, derslerden başarılı sayılma koşulları, ders tekrarı ve diğer esaslar ilgili oldukları lisansüstü programların ilkelerine tabidir.c) Özel öğrenciler, sadece enstitüde açılan dersleri seçebilir. Öğrenci kabulünde başarı değerlendirme sırası aşağıdaki gibi ilgili enstitü tarafından hesaplanır:
Özel Öğrenci Statüsünde öğrenci kabulünde, başarı değerlendirme notu:- ALES notunun %50’si,
- Mezuniyet notunun %50’si dikkate alınarak hesaplanır.
d) Özel öğrenci olarak kayıt hakkı kazanan adaylar örgün öğretim katkı payını öderler.e) Özel öğrencilik statüsü sona eren öğrenciye, talebi halinde, aldığı dersleri veya başarı durumunu gösterir bir belge verilir.f) Özel öğrenciler, son beş yıl içinde başardıkları lisansüstü dersleri EABD/EASD başkanlığının uygun görüşü ve EYK kararı ile kredisine saydırabilir. Kredi aktarma talebinde bulunulacak dersin başarı notu, yüksek lisans için en az “BB”, doktora için en az “BA” olması gerekir.Özel Şartlı Öğrenci KabulüMadde 7– Özel şartlı öğrenci kontenjanları tezli yüksek lisans programları için açılır ve her yarıyıl tüm programlar için “bir” öğrenci ile sınırlıdır. Özel şartlı öğrenci başvuruları başvuru takviminde belirlenen süre içinde alınır.a) Engelli öğrenci ve I. derece şehit yakınları kabulü ve başarı değerlendirmesinde Senato Esasları Madde-2 hükümleri uygulanır.b) Engelli öğrenci adayların, “Özürlü, Eski Hükümlü ve Terör Mağduru İstihdamı Hakkında Yönetmelik’in 3. Maddesi uyarınca çalışma güçlerinin en az %40’ından yoksun olduklarını Sağlık Kurulu Raporu ile belgelendirmek zorundadır.c) I. derece şehit yakınları durumlarını belgelendirmek zorundadır.Yabancı Uyruklu Öğrenci KabulüMadde 8- Yabancı uyruklu öğrenci başvuruları her yarıyıl için başvuru takviminde belirlenen süre içinde alınır.a) Yabancı uyruklu öğrenci kabulü, kontenjan dışından ve ayrıca bir sınav yapılmaksızın, EABD/EASD başkanlığının görüşü ve EYK kararı ile gerçekleşir. Öğrenci, her yıl Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen Yabancı Uyruklu Öğrenci Katkı Payını ödemekle yükümlüdür. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinden veya kendi Hükümetinden burslu olduğunu belgeleyen öğrenciler katkı payı ödemekle yükümlü değildir.b) Yabancı uyruklu öğrenci adaylarından ALES yada eşdeğer sayılan sınav belgesi şartı aranmaz. Başvuran adayların lisans yada yüksek lisans not ortalaması “4”lük not sisteminde en az “2.50” olmak zorundadır.c) Yüksek lisans programlarına başvuran yabancı uyruklu adaylardan yabancı dil şartı aranmaz.d) Doktora programlarına başvuran yabancı uyruklu adaylardan, ana dilleri dışında İngilizce-Fransızca-Almanca-Arapça (İlahiyat Fakültesi EABD için) dillerinin birinden ÜDS’den en az “55” puan almış olmak yada Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak şartı aranır.e) Adaylar, aşağıda belirtilen belgeleri süresi içinde enstitüye vererek kesin kayıtlarını yaptırırlar.
Başvuru sırasında sureti, kesin kayıt esnasında aslı veya onaylı sureti verilmesi gerekli evraklar: - Diploma veya mezuniyet belgesi (Tercüme edilmiş)
- Not Döküm belgesi (Tercüme edilmiş)
- Pasaport (Başvuruda) Öğrenim meşruhatlı giriş vizeli pasaport örneği (kesin kayıtta)
- Doktora öğrencileri için yabancı dil belgesi
- Türkçe yeterlik belgesi (var ise)
f) Kendi imkanları ile veya Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilen Lisansüstü Eğitim Burslusu olarak kayıtları alınan yabancı uyruklu öğrencilerin, Türkçe yeterlik belgesi olmaması durumunda EYK kararı ile “Türkçe Hazırlık Sınıfı”na alınırlar. Türkçe hazırlık sınıfında başarılı olan öğrenciler lisansüstü programlardan ders almaya başlayabilir. g) Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilen Lisansüstü Eğitim Burslusu olarak kayıtları alınan doktora programı öğrencilerinden lisans ve yüksek lisans eğitimini Türkiye’de tamamlayanlardan ALES sınavından en az 45 puan veya Yükseköğretim Kurumunun belirleyeceği uluslararası düzeyde kabul gören bir sınavdan eş değer puan almaları gerekmektedir.h) Kayıtları alınan adayların, ilgili EABD/EASD başkanlığınca lisansüstü programı yürütebilecekleri düzeyde bilimsel yeterliğe sahip olup olmadıkları değerlendirilir. Yetersiz olmaları durumunda EABD/EASD başkanlığının enstitüye bildirdiği görüş doğrultusunda EYK kararı ile “Bilimsel Hazırlık Programı”na alınırlar. Bilimsel hazırlık programı uygulamalarında, SAÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği Senato Esaslarının 4. maddesi hükümleri geçerlidir.İlgili Linkler:
Sosyal Bilimler Enstitüsü Online Başvuru ÖĞRENCİLER İÇİN GEREKLİ FORM VE DİLEKÇE ÖRNEKLERİ Sakarya Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği ve Senato Esasları