Ana Sayfa
Duyurular
Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programlarına Yabancı Uyruklu Öğrenci Alımı

Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programlarına Yabancı Uyruklu öğrenci alımı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN

 

Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı’nda Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programlarına Yabancı Uyruklu öğrenci alınacaktır.

 

BAŞVURU ŞARTLARI

YÜKSEK LİSANS İÇİN;

1-Türkiye’de Lisans Eğitimi almış olanlar ALES sınavından;  (ALES sınavı geçerlilik süresi 3 yıldır) başvurulan programın öngördüğü puan türünde en az 45 almış olmak. Diğer öğrencilerden ALES sınavı şartı aranmaz.

2- Ortadoğu Çalışmaları Yüksek Lisans Programı 4 dilde (Türkçe, Almanca, İngilizce ve Arapça) eğitim vereceği için,

Program dillerinden biri öğrencinin ana dili ise ya da öğrenci lisans diplomasına bu dillerden biriyle eğitim yapılan bir Yüksek Öğrenim kurumunda sahip olmuşsa, başvuran öğrencilerin program dillerinden bir diğerinde dersleri takip edebilecek düzeyde asgari dil seviyesine sahip olduğunu belgelemesi gerekir. Bu çerçevede ÜDS veya KPDS’den 60 puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir sınavdan muadil bir puan almış olmak.

3- İlanda yer alan mezuniyet şartlarını taşımak.

DOKTORA İÇİN;

1- Türkiye’de Yüksek Lisans Eğitimi almış olanlar ALES sınavından;  (ALES sınavı geçerlilik süresi 3 yıldır) başvurulan programın öngördüğü puan türünde en az 45 almış olmak.

 2-YDS sınavından; en az 55 veya YÖK tarafından geçerliliği kabul edilmiş (KPDS, TOEFL, IELTS) muadili bir puan almış olmak

-- Ortadoğu Çalışmaları Yüksek Lisans Programı 4 dilde (Türkçe, Almanca, İngilizce ve Arapça) Doktora Programı 3 dilde (Türkçe, İngilizce ve Arapça)  eğitim vereceği için, Program dillerinden biri öğrencinin ana dili ise ya da öğrenci lisans diplomasına bu dillerden biriyle eğitim yapılan bir Yüksek Öğrenim kurumunda sahip olmuşsa, başvuran öğrencilerin program dillerinden bir diğerinde dersleri takip edebilecek düzeyde asgari dil seviyesine sahip olduğunu belgelemesi gerekir. Bu çerçevede YDS’ den 60 puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir sınavdan muadil bir puan almış olmak ve lisans not ortalaması 4’lük sistem üzerinden en az 2.50 olması gerekmektedir.

-Program dillerinden biri öğrencinin ana dili değilse ya da öğrenci lisans diplomasına bu dillerden biriyle eğitim yapılan bir Yüksek Öğrenim kurumunda sahip olmamışsa, başvuran öğrencilerin program dillerinden en az ikisinde dersleri takip edebilecek düzeyde asgari dil seviyesine sahip olduğunu belgelemesi gerekir. Bu çerçevede YDS’ den 60 puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir sınavdan muadil bir puan almış olmak ve lisans not ortalaması 4’lük sistem üzerinden en az 2.50 olması gerekmektedir.

3- İlanda yer alan mezuniyet şartlarını taşımak.

ÖNEMLİ: Adaylar en geç 05 Ağustos 2013 Pazartesi günü saat 17: 30’a kadar en fazla iki programa başvurularını yapabilirler.

Başvurular www.sbe.sakarya.edu.tr adresine belgeler scan edilerek gönderilecektir.

Yabancı Uyruklu Öğrenci Alımı: Başvurular şahsen veya posta yolu ile yada sbe@sakarya.edu.tr. adresine gerekli evraklar scan edilerek E-posta yolu ile Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğüne yapılmalıdır. Yabancı uyruklu öğrenci adaylarından Lisans ya da yüksek lisans not ortalaması “4”lük not sisteminde en az “2.50” başvuru şartı olup, kontenjan dışından ve ayrıca bir sınav yapılmaksızın, EABD/EASD başkanlığının görüşü ve EYK kararı ile gerçekleşir. Yabancı Uyruklu öğrenci kabulü aşağıda ilana çıkan programlar için geçerlidir.

Başvuru Dilekçesi: http://www.sbe.sakarya.edu.tr/sayfa.php?sayfa=90 (8 nolu dilekçe)

Yabancı Uyruklu Öğrencilerinin Başvuru sırasında fotokopisi, kesin kayıt esnasında aslı veya onaylı sureti verilmesi gerekli evraklar:

  • Diploma veya mezuniyet belgesi (Tercüme edilmiş)
  • Not Döküm belgesi (Tercüme edilmiş)
  • Yabanci dil belgesi sureti (Yüksek lisans öğrencileri hariç)
  • Pasaport (Başvuruda) Öğrenim meşruhatlı giriş vizeli pasaport örneği (kesin kayıtta)
  • Doktora öğrencileri için yabancı dil belgesi
  • Türkçe yeterlik belgesi

BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

Kesin Kayıtta İstenecek Belgeler:

  1. ALES (veya eşdeğer) Belgesi aslı veya ÖSYM çıktısı (ÖSYM Şifresini yanınızda getirmeniz şartıyla) Enstitü tarafından onaylanır
  2. Diploma veya mezuniyet belgesi (Tercüme edilmiş)
  3. Not Döküm belgesi (Tercüme edilmiş)
  4. Pasaport Öğrenim meşruhatlı giriş vizeli pasaport örneği
  5. Doktora öğrencileri için yabancı dil belgesi
  6. Türkçe yeterlik belgesi
  7. Özgeçmiş (Doktora kayıtları için)
  8. Harç Dekontu 
  9. 20 TL posta pulu

Bilgi için: www.sbe.sakarya.edu.tr.

2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ BAŞVURU VE KAYIT TAKVİMİ

Ön Başvuru Tarihi

01 Temmuz-05 Ağustos 2013

Kayıt Hakkı Kazananların İlanı

16 Ağustos 2013

Kayıt (Enstitüye gelerek)

02-05 Eylül 2013

Yedek Kayıt Enstitüye gelerek)

10-11 Eylül 2013

Derse Yazılma( İnternet Üzerinden)

16-17-18 Eylül 2013

Güz Yarıyılı Başlangıcı

30 Eylül 2013

(Yabancı Uyruklu Öğrenci başvuruları şahsen veya posta ile Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğüne şahsen yapılmalıdır.)

 

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI

YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ BAŞVURU KOŞUL VE KONTENJANLARI

ANABİLİM DALI

Yabancı Uyruklu Öğrenci Kontenjanı

MEZUNİYET

 

İKTİSAT

 

3

İktisat Bölümü, *(Hukuk, Maliye, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi, Ekonometri, İstatistik, İşletme, Endüstri Mühendisliği, Sosyoloji, Psikoloji, Fizik, Matematik, İlahiyat Fakültesi) mezunu olmak

İŞLETME

-Üretim Yön. ve Pazarlama

2

Herhangi bir üniversitenin her hangi bir fakültesinin veya 4 yıllık eğitim veren yüksekokulunun aşağıdaki bölümlerinden birisinden lisans düzeyinde mezun olmak:

- İşletme bölümü - İşletme Mühendisliği Bölümü - İktisat bölümü- Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü-Turizm İşletmeciliği Bölümü -Uluslararası Ticaret Bölümü-İletişim Fakültesi Mezunları-Endüstri Mühendisliği Bölümü -Matematik Mühendisliği Bölümü-Sağlık İşletmeliği Yönetimi Bölümü -Ekonometri Bölümü mezunları

(**)Yukarıda sayılanlar dışında lisans dersleri arasında Üretim Yönetimi ve Pazarlama ile ilgili ders almış olma kriterine bağlı olarak işletme bölüm kurulu tarafında başvurusu uygun görülenler

-Yönetim Organizasyon

2

Herhangi bir üniversitenin her hangi bir fakültesinin veya 4 yıllık eğitim veren yüksekokulunun aşağıdaki bölümlerinden birisinden lisans düzeyinde mezun olmak:

- İşletme bölümü - İşletme Mühendisliği Bölümü - İktisat bölümü,  - Kamu Yönetimi Bölümü - Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü-Turizm İşletmeciliği Bölümü -Uluslararası Ticaret Bölümü-İşletme Eğitimi Bölümü- Psikoloji Bölümü -Sosyoloji Bölümü -İnsan Kaynakları Bölümü -Uluslararası İlişkiler Bölümü -Halkla İlişkiler Bölümü -Endüstri Mühendisliği Bölümü -Sağlık İşletmeciliği Yönetimi Bölümü

(**)Yukarıda sayılanlar dışında lisans dersleri arasında Yönetim Organizasyon ile ilgili ders almış olma kriterine bağlı olarak işletme bölüm kurulu tarafında başvurusu uygun görülenler

-Muhasebe ve Finansman

2

Herhangi bir üniversitenin her hangi bir fakültesinin veya 4 yıllık eğitim veren yüksekokulunun aşağıdaki bölümlerinden birisinden lisans düzeyinde mezun olmak:

- İşletme bölümü - İşletme Mühendisliği Bölümü- İktisat bölümü, -Maliye Bölümü - Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü-Turizm İşletmeciliği Bölümü -Uluslararası Ticaret Bölümü-Muhasebe ve Finansman Bölümü-Bankacılık ve Finans Bölümü-Muhasebe Bölümü- Muhasebe ve Finansal Yönetim Bölümü-Muhasebe Eğitimi Bölümü-Finansal Ekonometri Bölümü-Ekonometri Bölümü

(**)Yukarıda sayılanlar dışında lisans dersleri arasında Muhasebe ve Finansman ile ilgili ders almış olma kriterine bağlı olarak işletme bölüm kurulu tarafında başvurusu uygun görülenler

TURİZM İŞLETMECİLİĞİ

4

Turizm alanında lisans mezunu olanlar, İşletme, İktisat, İ.İ.B.F. ve Hukuk Fakültesi mezunları, Sosyoloji, Coğrafya ve Gıda Mühendisliği Bölümlerinden mezun olanlar (Turizm ve İşletme bölümü dışından mezun olanlara bir yıl süre ile zorunlu bilimsel hazırlık programı uygulanır)

ULUSLARARASI İLİŞKİLER

2

Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, Hukuk Fakültesi, Siyaset Bilimi, Sosyoloji, Tarih lisans programlarından mezun olmak

MALİYE

3

Herhangi bir Lisans programından mezun olmak,

Not durum belgelerine göre;

1-İktisada giriş veya Ekonomi veya Mikro iktisat 2- Kamu Maliyesi veya Kamu Ekonomisi 3- Vergi Hukuku veya Türk Vergi Sistemi derslerini almamış olanlara hazırlık sınıfı açılacak ve aşağıdaki dersler verilecektir:
1-İktisada Giriş 2- Kamu Maliyesi 3-Vergi Hukuku

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI

YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ BAŞVURU KOŞUL VE KONTENJANLARI

ANABİLİM DALI

Yabancı Uyruklu Öğrenci Kontenjanı

MEZUNİYET

TARİH

-Yeniçağ

2

Lisans Programlarının Tarih bölümünden mezun olmak

- T.C. Tarihi

2

-Yakınçağ

2

- Ortaçağ

2

Tarih, Tarih Eğitimi, Arap Dili ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı, İlahiyat Fakültesi mezunları başvurabilir.

SOSYOLOJİ

3

Sosyoloji lisans mezunu olmak

ORTADOĞU ÇALIŞMALARI**

15

Sosyal Bilimler alanında lisans mezunu olmak

SAĞLIK YÖNETİMİ

1

Lisans mezunu olmak

YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ

3

İşletme, Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri bölümleri mezunları ve diğer bölüm mezunları ise Yönetim Bilişim Enstitü anabilim Dalı başkanlıklarından Bölüm kurulu kararı almaları gerekir.

 

(*)Farklı Lisans programlarından mezun olan öğrenciler Enstitü Anabilim Dalının öngördüğü Güz Yarıyılı için, Mikro İktisat, Ekonometri, Para teorisi ve Politikası Bahar Yarıyılı için, Makro İktisat, İktisadi İstatistik, Uluslararası İktisat derslerini İktisat bölümü Lisans programından almaları ve başarılı olmaları koşulu ile yüksek Lisans programına başlayabilirler.

 

** - Ortadoğu Çalışmaları Yüksek Lisans Programı 4 dilde (Türkçe, Almanca, İngilizce ve Arapça) Doktora Programı 3 dilde (Türkçe, İngilizce ve Arapça)  eğitim vereceği için,

Program dillerinden biri öğrencinin ana dili ise ya da öğrenci lisans diplomasına bu dillerden biriyle eğitim yapılan bir Yüksek Öğrenim kurumunda sahip olmuşsa, başvuran öğrencilerin program dillerinden bir diğerinde dersleri takip edebilecek düzeyde asgari dil seviyesine sahip olduğunu belgelemesi gerekir. Bu çerçevede YDS’ den 60 puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir sınavdan muadil bir puan almış olmak ve lisans not ortalaması 4’lük sistem üzerinden en az 2.50 olması gerekmektedir.

-Program dillerinden biri öğrencinin ana dili değilse ya da öğrenci lisans diplomasına bu dillerden biriyle eğitim yapılan bir Yüksek Öğrenim kurumunda sahip olmamışsa, başvuran öğrencilerin program dillerinden en az ikisinde dersleri takip edebilecek düzeyde asgari dil seviyesine sahip olduğunu belgelemesi gerekir. Bu çerçevede YDS’ den 60 puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir sınavdan muadil bir puan almış olmak ve lisans not ortalaması 4’lük sistem üzerinden en az 2.50 olması gerekmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI

DOKTORA PROGRAMLARI YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ BAŞVURU KOŞUL VE KONTENJANLARI

ANABİLİM DALI

Yabancı Uyruklu Öğrenci Kontenjanı

MEZUNİYET

İKTİSAT

2

İktisat Yüksek Lisans Programı  (* ) Maliye Yüksek Lisans Programı ve (*) Ekonometri Yüksek Lisans mezunu olmak

İŞLETME

-Üretim Yön. Ve Pazarlama

2

Üretim Yönetimi ve Pazarlama Yüksek Lisans programlarından mezun olmak
-Endüstri Mühendisliği ve İşletme Mühendisliği Yüksek Lisans Programlarından mezun olmak

-(**)Başka Bölümlerde Yüksek lisans yaptığı halde tezini ‘’Üretim Yönetimi, Pazarlama ve Sayısal Yöntemler’’ konularından birisinde hazırlamış olma koşulunu bakılarak İşletme Bölüm Kurulu tarafından başvurusu uygun bulunanlar

-Yönetim Organizasyon

2

Yönetim ve Organizasyon Yüksek Lisans programlarından mezun olmak

-İnsan Kaynakları Yüksek Lisans Programlarından mezun olmak

-Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programlarından mezun olmak

-(**)Başka Bölümlerde Yüksek lisans yaptığı halde tezini ‘’Yönetim Organizasyon’’ konularından birisinde hazırlamış olma koşulunu bakılarak İşletme Bölüm Kurulu tarafından başvurusu uygun bulunanlar

TURİZM İŞLETMECİLİĞİ

2

İşletme veya Turizm alanında Yüksek Lisans mezunu olmak veya  Yüksek Lisans Tezini Turizm ile ilgili yapmış olmak.

MALİYE

2

Herhangi bir Yüksek Lisans programından mezun olma şartı aranır.  Maliye lisans ve/veya yüksek lisans programını bitirenler doğrudan doktora derslerini almak üzere başvurabilirler. Bunlar dışında ki alanlarda yüksek lisans bitirenler Anabilim Dalının belirleyeceği bilimsel hazırlık derslerini almak zorundadırlar.

ULUSLAR ARASI İLİŞKİLER

 

1

Lisans ve Yüksek Lisans Programlarından en az birini Uluslar arası İlişkiler, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, Hukuk alanlarının birinde yapmış olmak.

TARİH

2

Tarih alanında Yüksek Lisans mezunu olmak

ORTADOĞU ÇALIŞMALARI**

15

Sosyal Bilimler alanlarının birinde Yüksek Lisans yapmış olmak

 

(*) Maliye ve Ekonometri Yüksek Lisans programlarından mezun olan öğrenciler Enstitü Anabilim Dalının öngördüğü Güz Yarıyılı için, Mikro Ekonomik Teori I, Makro Ekonomik Teori I,  Bahar Yarıyılı için, Mikro Ekonomik Teori II, Makro Ekonomik Teori II derslerini İktisat bölümü Yüksek Lisans programından almaları ve başarılı olmaları koşulu ile doktora programına başlayabilirler.

 

** Ortadoğu Çalışmaları Doktora Programı 4 dilde (Türkçe, Almanca, İngilizce ve Arapça) eğitim vereceği için, Program dillerinden biri öğrencinin ana dili ise ya da öğrenci lisans diplomasına bu dillerden biriyle eğitim yapılan bir Yüksek Öğrenim kurumunda sahip olmuşsa, başvuran öğrencilerin program dillerinden bir diğerinde dersleri takip edebilecek düzeyde asgari dil seviyesine sahip olduğunu belgelemesi gerekir. Bu çerçevede ÜDS veya KPDS’den 60 puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir sınavdan muadil bir puan almış olmak ve lisans not ortalaması 4’lük sistem üzerinden en az 2.50 olması gerekmektedir.